И накрая щипка сол: Домашен катък

събота, 18 юни 2016 г.

Домашен катък


Катък обикновено се прави от пълномаслено овче мляко и сирене в края на лятото или поне така са правили бабите ни някога.В днешно време трябва,т.е.понякога се налага да си адаптираме и традициите,и рецептите към съвременните условия.
А те са такива,че във всеки добре зареден магазин можеш да откриеш "от пиле мляко",но овче пълномаслено едва ли.Единствения начин е директно от производител,но ако нямаш тази взможност ?!
Затова аз си намерих свой начин да си направя пълномаслено мляко-от сметана и прясно краве мляко.А ако ползвате домашно краве мляко ,сметаната няма да ви е нужна.
И така -катък...как да го направя като до онзи ден не бях подквасвала мляко през живота си.Как?Как ли?
Ами по спомен...Като дете на село,в Деветак,Карнобатско,съм присъствала на подобно "свещенодействие" и разбира се след безброй консултации с всевъзможни кулинарни сайтове,форуми,блогове-накрая реших да направя така, както си ги представям аз нещата,т.е.да се доверя на спомените си.И...май открих топлата вода...
В интернет рецептите за катък са с цедено мляко,което няма нищо общо с това,което аз съм опитвала.
Предлагам на вниманието ви моя вариант,без претенция за изключителност и автентичност,но който се оказа доста сполучлив.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


1 л.прясно пълномаслено мляко
/+100гр сметана/животинска неподсладена!!! /

300 гр.сирене,най-добре прясно

Млякото се сварява и се охлажда до 40градуса. Добавете сметаната само в случай,че млякото ви не е пълномаслено.Долива се част от топлото мляко към нея да се уеднакви температурата. Продуктите-и сиренето,и сметаната - трябва да са на стайна температура. Натрошава се сиренето и се добавя в млякото.Разбърква се добре,но леко и внимателно. Налива се цялата смес в подходящ затварящ се съд и се завива в одеало или друг подходящ текстил. Държи се така завито някъде на топло за 8-10часа. Когато е готов може да се изцеди в тензух, за да стане с по-гъста консистенция- като крема сирене.Може да се сервира като свежа разядка или на филийка. Любим вкус от детството ми. Комат хляб с катък и гигантски сочен домат...Е,този не е гигантски,но е първия за тази година,който аз съм отгледала и скъсала :)
Ако ползвате домашно мляко просто добавете натрошеното сирене/на стайна температура/,разбъркайте лекичко и завийте съда,сложете на топло за 8-10 часа.



Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

1 мнения:

vesela каза...

Ето това е истинския катък, който и аз зная! Много съм спорила в кулинарното пространство, защото се бърка с куркумача(кракмач, кротмач, което си е съвсем друго нещо!
За съжаление почти няма от къде да се снабдя с истинско мляко, но ще взема да си направя с купено!
мерси, че ме подсети, Деси!

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics